Η ιστορία τουμικρούόμορφουπαραδοσικούχωριού μας
Το βορειότερο χωριό του Δήμου Καρύστου, κοντά στα σύνορα με το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου σε μια πολύ ενδιαφέρουσα από πάσης απόψεως περιοχή, βρίσκεται κτισμένος ο Αλμυροπόταμος με περισσότερους από 500 κατοίκους, σε μια βραχώδη πλαγιά μπροστά στην κοιλάδα που διαρρέεται από το χείμαρρο Διπόταμο.
Στον Αλμυροπόταμο ανήκουν ο παραλιακός οικισμός της Παναγιάς καθώς και η νησίδα της Καβαλλιανής, που πολλοί την ταυτίζουν με την αρχαία Γλαυκόνησο, στα χώματα της οποίας θάφτηκε ο ολυμπιονίκης αθλητής Γλαύκος, γιος του Δήμιλου, από τους Καρυστινούς συμπατριώτες του.
Ο Αλμυροπόταμος οφείλει το όνομά του στο μικρό περίεργο ποταμάκι, που βρίσκεται στα Β.Α. του μυχού του ομώνυμου κόλπου. Το νερό του αναβλύζει κοντά στη θάλασσα από πηγή χαμηλότερης της θαλάσσιας στάθμης. Τα νερά των πηγών αυτών είναι υφάλμυρα λόγω των καρστικών φαινομένων, που παρατηρούνται στην περιοχή του στενού της Εύβοιας. Στο σημείο αυτό του νησιού τα νερά του Αιγαίου επικοινωνούν κατά κάποιο τρόπο με τα νερά του Ευβοϊκού μέσω υπογείων στοών, που υπάρχουν τόσο στη γη όσο και στη θάλασσα. Οι πηγές που παρατηρούνται στη βραχώδη παραθαλάσσια ακτή της Εύβοιας, είναι αναβολές υπογείων ποταμών, που σχηματίζονται από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Επειδή τα νερά τους δεν μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα, εξαιτίας της στεγανότητας των παρά κάτω πετρωμάτων, ανεβαίνουν στις ακτές, αναβλύζουν και το νερό τους είναι υφάλμυρο (γλυφό). Στη περίπτωση της περιοχής του Αλμυροπόταμου τα νερά των υπογείων στοών είναι θαλασσινά τα οποία στην πορεία τους προς τα πάνω αναμιγνύονται με γλυκά νερά πριν βγουν στην επιφάνεια.
Κοντά στον οικισμό Παναγιά υπάρχει το τοπωνύμιο Παλιοχώρι, όπου βρισκόταν το αρχαίο χωριό του Αλμυροπόταμου, που καταστράφηκε από πειρατικές επιδρομές και του οποίου λείψανα τοίχων σώζονται μέχρι και σήμερα.
Μέσα στο χωριό υπάρχει μισοκατεστραμένος ενετικός πύργος. Στο βραχώδες ύψωμα, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, στα Β.Δ. του κόλπου, υπήρχε προομηρική εγκατάσταση, καθώς και σημαντικό εργαστήρι οψιανού. Βρέθηκαν πολλοί πυρήνες, λεπίδες και απολεπίσματα οψιανού. Αρχαίες επιγραφές έχουν βρεθεί κατά τη διαδικασία οικοδόμησης κατοικιών.
Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι το ότι στην κοιλάδα του Aλμυροποτάμου, η παλαιοντολογική έρευνα έχει αποδώσει σημαντικά ευρήματα, που ανήκουν σε θηλαστικά της λεγόμενης πανίδας του Πικερμίου. Πρόκειται κυρίως για τα υπολείμματα μικρόσωμων αλόγων που το ύψος τους δεν ξεπερνούσε το 1.30 μέτρα και είχαν τρία δάκτυλα στο κάθε πόδι.
H πανίδα του Πικερμίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε περιβάλλον στέπας και έχει ασιατική προέλευση ενώ η ύπαρξή της τοποθετείται χρονολογικά πριν 13 εκατομμύρια χρόνια. Σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της περιοχής είχε το φυσικό περιβάλλον της. Oι βαθιές κολπώσεις που δημιουργούνται στις ακτές και η εύφορη κοιλάδα των Στύρων μαζί με τη κοιλάδα του Aλμυροπόταμου προσέφεραν τις κατάλληλες συνθήκες για εγκατάσταση στα μέλη των προϊστορικών κοινωνιών, που βάσιζαν την οικονομία τους στην αλιεία.
Τα απολιθώματα των ζώων, που βρέθηκαν στον Αλμυροπόταμο παρουσιάζουν ομοιότητα και συγγένεια με εκείνη του Πικερμίου, της Σάμου και της Κίνας. Την εποχή που αυτά τα ζώα έζησαν στη περιοχή του Αλμυροπόταμου δεν υπήρχε η θάλασσα του Αιγαίου και φυσικά του Ευβοϊκού. Μια απέραντη στεριά ένωνε την Εύβοια με τη Στερεά αλλά και με όλα τα σημερινά νησιά του Αιγαίου.
Πληθυσμός Αλμυροποτάμου
102 κατά την απογραφή τους έτους 2011
159 κατά την απογραφή τους έτους 2001
188 κατά την απογραφή τους έτους 1991
246 κατά την απογραφή τους έτους 1981
293 κατά την απογραφή τους έτους 1971
398 κατά την απογραφή τους έτους 1961
494 κατά την απογραφή τους έτους 1951
497 κατά την απογραφή τους έτους 1940
399 κατά την απογραφή τους έτους 1928
352 κατά την απογραφή τους έτους 1920
404 κατά την απογραφή τους έτους 1907
354 κατά την απογραφή τους έτους 1896
293 κατά την απογραφή τους έτους 1889
244 κατά την απογραφή τους έτους 1879
Πληθυσμός παραλίας Αλμυροποτάμου 'Παναγία'
308 κατά την απογραφή τους έτους 2011
384 κατά την απογραφή τους έτους 2001
322 κατά την απογραφή τους έτους 1991
125 κατά την απογραφή τους έτους 1981
89 κατά την απογραφή τους έτους 1971
58 κατά την απογραφή τους έτους 1961
Πολιούχοι
Ο Αλμυροπόταμος έχει πολιούχο τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και η παραλία Αλμυροποτάμου την Κοίμηση της Θεοτόκου και τους Αγίους Αποστόλους.
Σκοπός μας είναι, μέσω αυτής της ιστοσελίδας, να υπάρχει ενημέρωση αλλά και παροχή διάφορων πληροφοριών για τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας και όχι μόνο. Θέλουμε αφενός οι συνδημότες μας να μπορούν να ενημερώνονται και αφετέρου οι φίλοι και επισκέπτες μας να μπορούν να βρουν συγκεντρωμένες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την παραμονή τους στον Αλμυροπόταμο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Το κείμενο γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Καλέμη